flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балтський райсуд засудив військовослужбовця за умисне тяжке тілесне ушкодження та хуліганство

26 квітня 2023, 17:50

11.06.2022 року приблизно о 23:10 год. обвинувачений, проходячи військову службу у військовій частині, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, проходячи вздовж території військової частини, на ґрунті раптово виниклого злочинного наміру на вчинення грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, використовуючи незначний привід, а саме невдоволення поведінкою пішого патруля з числа військовослужбовців 2 прикордонного загону ДПС України в числі чотирьох військовослужбовців, які слідували за ним, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, із хуліганських спонукань, прагнучи показати своє явне нехтування до існуючих у суспільстві правил поведінки та норм моралі, проявляючи особливу зухвалість, зняв із запобіжника ввірений йому для службового користування 5,45 мм автомат АК-74, дослав патрон у патронник, безпідставно спрямував вказаний автомат в бік пішого патруля з числа вищевказаних військовослужбовців 2 прикордонного загону ДПС України і зробив 30 пострілів коткими чергами, чим створив реальну загрозу життя та здоров’я вищезазначеним військовослужбовцям.

В подальшому, троє військовослужбовців, яким вчасно вдалось зреагувати на злочинні дії обвинуваченого, знайшли укриття та уникнули вогнепальних поранень, і шляхом подавлення вогнем обвинуваченого, змусили останнього виконати їх законні вимоги та скласти зброю.

Згодом, того ж вечора, здійснюючи хуліганські дії із застосуванням вогнепальної зброї відносно військовослужбовців 2 прикордонного загону ДПС України за вищевикладених обставин, маючи непрямий умисел, тобто усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажав, але свідомо припускав їх настання, усвідомлюючи, що він знаходиться в укритті, а військовослужбовці 2 прикордонного загону ДПС України перебувають на проїзній частині на відкритій місцевості, одним з пострілів із ввіреного йому для службового користування 5,45 мм автомату АК-74, заподіяв потерпілому тяжкі тілесні ушкодження за критерієм небезпеки для життя у вигляді вогнепального кульового сліпого не проникаючого поранення лівої половини грудної клітки, з вогнепальним переломом 2-3-го ребер по лопатковій ліній, 6-7-го ребер по паравертебральній лінії зліва зі зміщенням відламків, вогнепальним переломом 6-7-го грудних хребців зі зміщенням відламків, проникнення повітря та крововиливу в ліву плевральну порожнину, посттравматичне запалення тканини верхньої долі лівої легені, який реагуючи на злочинні дії обвинуваченого, намагався знайти укриття та перебував в момент пострілу в лежачому положенні на животі, готуючись відкрити вогонь у відповідь.

Вироком Балтського районного суду обвинуваченого визнано винуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 121 КК України та призначено йому покарання: за ч. 4 ст. 296 КК України у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі; за ч. 1 ст. 121 КК України у виді 6 (шести) років позбавлення волі. Відповідно до ст. 70 ч. 1 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначено обвинуваченому покарання у виді 6 (шести) років позбавлення волі.