flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балтський райсуд розглянув кримінальне провадження за фактом незаконної порубки дерев у лісових насадженнях, їх перевезення, зберігання та збут

26 травня 2023, 11:03

Як встановлено судом, в червні 2022 року, у громадянина О виник кримінально протиправний намір, що передбачав незаконну порубку дерев у лісових насадженнях, їх перевезення, зберігання та збут на території Балтської міської ради Подільського району Одеської області, що переслідувало мету незаконного збагачення та отримання у такий спосіб матеріальних благ. Група осіб обговорила та узгодила план спільних дій, заходи конспірації, місце і час вирубки дерев, а також їх збут. При цьому громадянин Г. та громадянин М мали б за допомогою заздалегідь підготовлених бензопил, сокир, ручних колунів, здійснювати спилювання та порубку дерев у визначеному групою місці, після чого завантажувати незаконно зрубані дерева до заздалегідь підшуканих та пристосованих громадянином О автомобілів, перевозити незаконно зрубані дерева до визначеного групою місця та їх подальший збут.        

Приступивши до реалізації кримінально протиправного наміру громадянин О за попередньою змовою з громадянином Г та громадянина М, маючи прямий умисел та переслідуючи корисливий мотив, перебуваючи на земельних ділянках № 1, № 2 і № 3 , визначивши дерева породи «дуб» та «ясень» та інших твердолистяних порід, які зростали на ній, як предмет свого посягання, з порушенням Порядку використання лісових ресурсів, статті 69 Лісового кодексу України, не маючи лісорубного квитка, тим самим не маючи дійсного або уявного права на порубку дерев, у денний час доби упродовж червня 2022 року до 28.11.2022, використовуючи заздалегідь заготовлені бензопили, сокири, ручні пили та іншій інвентар, здійснили незаконну порубку усього з обох ділянок 65 сироростучих дерев, відокремивши стовбури дерев від їх коріння.

Зазначені дії обвинувачених на земельних ділянках № 1, № 2 і № 3, заподіяли навколишньому природному середовищу майнову шкоду в розмірі 572396,82 грн.

В судовому засіданні затверджено угоди про визнання винуватості, укладених між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Одеської обласної прокуратури та обвинуваченими.

Обвинувачений Г частково відшкодував суму спричиненої майнової шкоди у розмірі 33 000,00 грн., також зобов’язується ініціювати перед судом питання про звернення при ухваленні вироку застави, внесеної заставодавцем як запобіжний захід у розмірі 214 720,00 грн. – для відшкодування майнової шкоди, заподіяної внаслідок злочину.

Обвинувачений О частково відшкодував суму спричиненої майнової шкоди у розмірі 34 000,00 грн.

Обвинувачений М частково відшкодував суму спричиненої майнової шкоди у розмірі 33 000,00 грн.

Вироком Балтського райсуду від 23.05.2023 обвинувачених визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, та призначено узгоджене покарання у виді п’яти років позбавлення волі кожному із застосуванням ст. 75 КК України з іспитовим строком три роки кожному.

По справі задоволено цивільний позов прокурора спеціалізованої екологічної прокуратури до обвинувачених про відшкодування завданої матеріальної шкоди у розмірі 257 676,82 грн., який підлягає стягненню з обвинувачених на користь держави.