flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балтський райсуд розглянув чергове кримінальне провадження за ч. 4 ст. 246 КК України

23 червня 2023, 11:47

Як встановлено судом, не пізніше червня 2022 року, у Особи 1, за фактом неправомірних дій якої здійснюється досудове розслідування в іншому кримінальному провадженні, виник кримінально протиправний намір, що передбачав незаконну порубку дерев у лісових насадженнях, їх перевезення, зберігання та збут на території Балтської міської ради Подільського району Одеської області, що переслідувало мету незаконного збагачення та отримання у такий спосіб матеріальних благ.

Група осіб обговорила та узгодила план спільних дій, заходи конспірації, місце і час вирубки дерев, а також їх збут. При цьому обвинувачені мали б за допомогою заздалегідь підготовлених бензопил, сокир, ручних колунів, здійснювати спилювання та порубку дерев у визначеному групою місці, після чого завантажувати незаконно зрубані дерева до заздалегідь підшуканих та пристосованих Особою 1 автомобілів, перевозити незаконно зрубані дерева до визначеного групою місця та їх подальший збут.

Приступивши до реалізації кримінально протиправного наміру обвинувачені, маючи прямий умисел та переслідуючи корисливий мотив, перебуваючи на земельних ділянках № 1 та № 2, визначивши дерева породи «дуб» та «ясень» та інших твердолистяних порід, які зростали на ній, як предмет свого посягання, з порушенням Порядку використання лісових ресурсів, статті 69 Лісового кодексу України, не маючи лісорубного квитка, тим самим не маючи дійсного або уявного права на порубку дерев, у денний час доби упродовж червня 2022 року до 28.11.2022, використовуючи заздалегідь заготовлені бензопили, сокири, ручні пили та іншій інвентар, здійснили незаконну порубку усього з обох ділянок 167 сироростучих дерев, відокремивши стовбури дерев від їх коріння.

Зазначені дії обвинувачених на земельних ділянках № 1 та № 2, заподіяли навколишньому природному середовищу майнову шкоду в загальному розмірі 1 870 012,92 грн.

В судовому засіданні затверджено угодe про визнання винуватості, укладених між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Одеської обласної прокуратури та обвинуваченим.

Вироком Балтського райсуду від 21.06.2023 обвинуваченого визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, та призначено узгоджене покарання, з урахуванням частково приєднаної невідбутої частини покарання за попереднім вироком, у виді п’яти років одного місяця позбавлення волі.

Щодо інших фігурантів вказаного кримінального провадження триває судове слідство, про результаті якого буде повідомлено на офіційному веб-сайті суду.