flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балтський райсуд розглянув кримінальне провадження за скоєння кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 272 КК України

06 липня 2023, 14:36

04.07.2023 Балтський районний суд поставив крапку у кримінальному провадженні, в якому обвинувачувався директор приватного підприємства за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, якщо це порушення спричинило тяжкі наслідки.

Як встановлено судовим слідством, відповідно до Договору приватне підприємство взяло на себе зобов’язання про відповідальність за дотриманням правил техніки безпеки при виконанні робіт по капітальному ремонту м’якої покрівлі даху на будівлі будинку культури Любашівської РДА Одеської області. З метою організації проведення зазначених робіт, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, а також те, що вказані роботи є роботами з підвищеною небезпекою, в.о. директора ПП, будучи особою, відповідальною за забезпечення дотримання норм і правил охорони праці на ПП та будучи безпосереднім керівником і організатором роботи по капітальному ремонту м’якої покрівлі даху на будівлі будинку культури Любашівської РДА, маючи обов’язки контролювати дотримання правил безпеки під час виконання робіт працівниками ПП, будучи особою, яка зобов’язана дотримуватися правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, діючи з необережності у формі злочинної самовпевненості, не виконуючи дії, спрямовані на дотримання вимог нормативних актів, що містять правила виконання відповідних робіт, усвідомлюючи відсутність дозвільних документів для виконання робіт з підвищеною небезпекою в ПП, видав допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки за формою НД90 по капітальному ремонту, де поставив свій підпис про забезпечення безпеки роботи та допуску до вказаної роботи, тим самим допустивши працівників ПП, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці щодо виконання робіт підвищеної небезпеки, інструктажу працівників до виконання підрядних робіт підвищеної небезпеки.

         Під час виконання вказаних робіт 10.09.2015 в період часу з 16.00 год. до 17.10 год при проведенні працівниками ПП підрядних робіт відповідно до Договору підряду, які проводились на даху будинку культури на висоті 7,5 м, штукатур-кровельщик, який виконував роботи згідно наказу, перебуваючи на даху будинку культури в стані алкогольного сп’яніння,  здійснюючи роботи, пов’язані з підйомом на дах цементного розчину, в ході яких застосовувалась самостійно виготовлена електрична лебідка та підйомний блок з деревини, мотузки та металевий ролик (документи, якими б встановлювався технічний стан та справність даних приладів в ПП відсутні, в тому числі і щодо технічного стану і справності лебідки), не втримався на краю даху та впав на землю з висоти 7,5 м, отримавши тілесні ушкодження, не сумісні з життям.

  Сукупність досліджених доказів надала суду підстави вважати встановленим, що своїми необережними діяннями, які виразилися в порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, що спричинило загибель людини, обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене  ч. 2 ст. 272 КК України.

Вироком Балтського районного суду обвинуваченого визнано винуватим у скоєнні вказаного правопорушення, передбаченого  ч. 2 ст. 272 КК України та призначено йому покарання у виді  одного року  позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з адміністративно-розпорядчими функціями, та займатись діяльністю, пов`язаною із проведенням робіт з підвищеною небезпекою, строком на один рік.

Згідно ст.ст. 75, 76 КК України обвинуваченого від відбування основного покарання, призначеного цим вироком, звільнено з випробуванням строком на один рік, якщо він протягом цього строку не вчинить нового кримінального правопорушення,  буде періодично з’являтися  для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації,  повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та   роботи.

Окрім того з обвинуваченого стягнено на користь держави процесуальні витрати в сумі 39250,00 грн.