flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершується Проект Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні"

25 грудня 2014, 10:51

 22 грудня 2014 року відбулося заключне засідання Наглядового комітету Проекту Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні", що фінансується урядом Швеції через Шведське агентство з міжнародного розвитку (SIDA).

Проект Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні розпочав роботу в січні 2013 року та завершується у грудні 2014 року. Угоду про започаткування Проекту було підписано у грудні 2012 року в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки урядом Швеції в особі Шведської Агенції міжнародного розвитку (SIDA). Метою Проекту є поліпшення діяльності органів суддівського самоврядування в Україні, підвищення професіоналізму судової системи шляхом вдосконалення процедури підготовки суддів та кандидатів у судді, сприяння проведенню судової реформи у відповідності до європейських стандартів, зокрема, що стосується інституційного складу Вищої ради юстиції, процедури призначення суддів, а також процедур щодо порядку застосування дисциплінарної відповідальності до суддів, сприяння у проведенні конституційної реформи.
Координатор Проекту "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" Ліліт Данегян відзначила, що діяльність Проекту була спрямована на вирішення складних питань, які є актуальними для судової влади, а також тих, що дозволяють належно працювати судам і суддям.Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк відзначив, що саме найвищий  судовий орган був бенефіціаром (одержувачем визначених вигод, що виникають у результаті реалізації проекту) Проекту та подякував його представникам за низку заходів, що відбулися в процесі реалізації Проекту, а також за надану експертну допомогу, інше. Разом з тим, голова Верховного Суду України висловив переконання, що одним із найбільш небезпечних з точки зору формування незалежної судової системи на сучасному етапі факторів є політична складова, маніпулювання політиків суддями. Ярослав Романюк висловив побажання, щоб фахівці Ради Європи продовжили моніторинг ситуації в судовій системі, виходячи з того, що судова влада повинна бути незалежною, а не піддаватися політичному тиску.
"Завдяки активній діяльності Проекту напрацьовано Концепцію національних стандартів суддівської освіти в Україні, яка є важливою для Національної школи суддів України, а також проведено низку заходів, в тому числі й навчальний візит суддів-викладачів до Іспанії", -  наголосив ректор НШСУ Микола Оніщук.
Координатор проекту "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" Андрій Кавакін повідомив, що Радою Європи прийнято рішення про продовження співпраці з Україною в напрямку посилення інституційної спроможності судової влади, зокрема, вже в січні 2015 року розпочнеться наступний проект, а з 2016 року буде ще один проект Ради Європи в Україні.