flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар щодо втручання в роботу судів

22 січня 2015, 09:52

 Останнім часом дедалі більше трапляються випадки втручання в роботу суду та суддів з метою примушення до прийняття рішення на користь та в інтересах інших осіб шляхом фізичного та психологічного тиску на суддів.

Нещодавно Цюрупинський районний суд Херсонської області інформував про тиск на суд шляхом проведення громадянських акцій під будівлею суду із застосування засобів впливу з метою прийняття судом неправомірного рішення. (Детальніше за посиланням:http://khersonline.net/novosti/proisshestviya/34061-pravyy-sektor-zablokiroval-avtomobilyami-vyezd-iz-cyurupinskogo-suda-miliciya-gotovitsya-s-otrazheniyu-vozmozhnogo-nochnogo-shturma.html )
На жаль, описані ситуації трапляються і в інших судах, а подібні методи обираються окремими особами для з‘ясування стосунків із суддями та судом і надалі.
Так подібні ситуації із застосування погроз та закликами до фізичної розправи були в Приморському районному суді м. Маріуполя Донецької області та Придніпровському районному суді м. Черкаси.
Як відомо, функція судів здійснювати правосуддя на засадах верховенства права є однією із основних складових правової та демократичної держави. Запорукою цього є незалежність і неупередженість суддів. Втручання в правосуддя, посягання на життя та здоров'я суддів, а також зухвала поведінка осіб в залі суду  призводить  до порушення Конституції України, законів та суттєво впливають на незалежність та безсторонність судової влади.
Враховуючи важливість зазначених звернень для всього суддівського корпусу України в цілому, колективи названих судів просять органи державної влади втрутитись в дану ситуацію для захисту суддів та припинення аналогічних ситуацій в подальшому.
Прес-центр судової влади підкреслює, що незалежність і недоторканність суддів є невід’ємною ознакою правової держави та однією з фундаментальних засад демократичного суспільства. Гарантії незалежності і недоторканності суддів, як носіїв судової влади, та самостійності судів, як судових органів, встановлені Конституцією та законами України. Незалежність судів визначено в Україні як конституційний принцип організації та функціонування судів з метою забезпечення права осіб на судовий захист.
Рівноправність судової влади з іншими гілками державної влади є ознаками правової держави, в якій кожен громадянин має право на захист своїх прав і свобод компетентним, незалежним, неупередженим та об’єктивним судом.
  Прес-центр судової влади наголошує, що відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суддів чи впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом. Суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним, вплив на нього у будь-який спосіб заборонено.
  Разом з тим, підкреслюємо, що суди є єдиними легітимними органами державної влади, на які покладено обов’язок здійснювати правосуддя в Україні. Тобто жодна особа, група осіб або громадське об‘єднання, не здатне замінити чи підмінити суд як останню правову інстанцію та найвищого арбітра у вирішені суспільних конфліктів. 
Прес-центр судової влади звертає увагу представників громадянського суспільства на неприпустимість подібних дій у судах та усвідомлення подальшої відповідальності за вчинення протиправних дій по відношенню до суду, його працівників та суддів.
Також, варто наголосити, що останнім часом окремими політиками нав‘язується громадянам України думка, що виправити роботу в судовій системі можливо лише шляхом звільнення усіх суддів.
Подібні висловлювання та спроби впливу на рішення суду шляхом незаконних дій формують негативну думку громадян про судову владу, а як наслідок призводять до суспільного невдоволення та неадекватної поведінки осіб по відношенню до суддів у повсякденному житті. Адже, останніми днями зафіксовано звернення кілька суддів про погрози розправи та вбивства щодо них на побутовому ґрунті.
Відтак, формування окремими політиками та громадськими діячами думки про те, що у нестабільній ситуації в державі винна судова влада є неприпустимим.
Прес-центр судової влади, наголошуючи на необхідності реформування судової влади та позбавлення статусу судді окремих суддів, які не відповідають високому званні судді, одночасно звертає увагу також на те, що штучне знищення авторитету судової влади в державі нівелює основи державної влади і спричиняє недовіру до країни та принижує Україну як державу, яка декларує дотримання європейських принципів і стандартів.