flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балтський райсуд засудив горе-матір за вбивство своєї новонародженої дитини

18 грудня 2019, 09:16

09 травня 2019 року приблизно о 20 год. в обвинуваченої, якою є 41-річна перелітчанка, перебуваючи у стані вагітності строком 38-40 тижнів, яка знаходилася за місцем свого проживання в с.Перельоти Балтського району Одеської області, почався фізіологічний процес пологів. Усвідомлюючи його початок, оскільки раніше неодноразово народжувала дітей, вона за медичною допомогою або допомогою сторонніх осіб не звернулася, маючи злочинний намір на позбавлення життя своєї новонародженої дитини, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, пішла до дворового туалету, де над отвором до вигрібної ями самостійно народила живу доношену дитину чоловічої статі масою тіла 3870 г. Під дією ваги новонародженої дитини відбулося натягування та розірвання пуповини, і новонароджена дитина впала в отвір до вигрібної ями туалету, в результаті чого 09.05.2019. приблизно о 20 год. 25 хв внаслідок закупорювання дихальних шляхів каловими масами та повним перекриттям просвіту дихальних шляхів для проходження повітря настала смерть дитини від механічної асфіксії.

Не дивлячись на те, що в судовому засіданні обвинувачена пояснювала, що вона шкодує про вчинене та розкаюється, суд не визнав як обставину, що пом’якшує покарання, її щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, так як щире каяття передбачає дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини у вчиненому певному злочині, щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки. Ставлення обвинуваченої до вчиненого нею  кримінального правопорушення, її поведінка після вчинення злочину, а саме, що вона не намагалася запобігти настанню смерті новонародженої дитини, намагалася приховати сліди злочину, про подію правоохоронним органам, іншим особам не повідомила, під час судового розгляду неодноразово змінювала свідчення, надавала покази, які спростовуються іншими доказами, свідчать про відсутність вказаних обставин, що пом’якшують покарання.

Вироком Балтського райсуду від 16.12.2019 засуджено за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 КК України, яке кваліфікується як умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини, і останні 2 роки обвинувачена проведе у в’язниці.